Start - Alt - Bordplaner - Bryllupsdag - Clipart - Fede udtryk - Festlege - Indbydelser - Julefrokost - Kaffe
mp3covers
- Sticks(Sange/indbydelser) - Tips & Tricks - Værtshus Tricks - Meget mere....
 
 
   
- GLØGG OPSKRIFTER I DEN KOLDE TID....

Først lige
Gløggens historie:


Selve ordet gløgg betyder "at varme op" og
stammer fra svensk.
Traditionenmed varm krydret vin har en forhistorie, som stammer helt tilbage fra 1500-tallet.
Antikkens grækere brugte i 1600-tallet at søde og krydre en kedelig måske sur vin.

I Frankrig serverede man varm cognac sødet med sukker. Cognac blev senere erstattet af vin, og drikken kom efterhånden til at minde mere og mere
om vore dages gløgg.

I slutningen af året 1890 blev gløgg en juletradition i Sverige, og lidt senere i Danmark. Ingen i dag har kendskab til hvordan det blev en Juletradition, men man gætter på, at det var passende med en varm og sød drik ved vintertid. Traditionen blev som altid hjulpet godt på vej af driftige forretningsfolk, og omkring året 1900 begyndte svenske spritfabrikanter at forsyne gløggflaskerne med farvestrålende etiketter med nisser og
andre figurer.

Julegløgg
(8-10 personer)


Ingredienser:
2 fl. Rødvin
2 dl snaps
1 dl cognac, eller efter smag
½-1 dl portvin , eller efter smag
100 g sukker, eller efter smag
2 ps. Gløggmix evt. fra HEDEBOGÅRD
2 ps. Gløggkryderier evt. fra HEDEBOGÅRD

Fremgangsmåde:
Kom krydderierne i en gazepose, bind for posen med bomuldssnor. Posen med krydderierne, gløggmix og sukkeret sættes i blød i en fl. rødvin, og trækker i 5-6 timer. Varm derefter blandingen langsomt op til omtrent kogepunktet, må ikke koge. Lad herefter blandingen trække i en god times tid, gerne længere, op til 8 timer. Tag gazeposen med kryderierne op, tilsæt resten af rødvinen, snaps, cognac og portvin. Varm op langsomt til kogepunktet. Server gløggen brændende varm.

Tips!
Uanset hvad man vælger, så gælder det, at vinen til gløgg ikke må være for kraftig, da en vin med meget garvesyre bliver skarp og sur, når den varmes op. Vin på karton som f.eks. Pinard er god, men også en Coteaux du Languedoc eller Beaujolais er et godt valg til den varme drik, en dansk frugtvin kan også anvendes.




Gløgg (Diabetes)
8-10 personer


Ingredienser:
10 hele nelliker
½ tsk kardemommefrø
6 dl vand
3 tsk sødemiddel, eller efter smag
Revet skal af en appelsin (usprøjtet)
1 fl rødvin uden for meget garvesyre
1 dl snaps
1 dl tør sherry
20 g mandelsplitter, eller efter smag

Fremgangsmåde:
Krydderierne koges med vand. Sødemiddel og appelsinskal tilsættes, koges op og tages af varmen. Trækker 4-6 timer.

Væsken sies.
Blandes op med spiritus og varmes op til kogepunktet, må ikke koge. Mandelsplitter tilsættes. Serveres rygende varm.





Julegløgg Med hyldebærsaft
(ca. 6 personer)

Ingredienser:
8 dl hyldebærsaft
4 stænger kanel
1 lille stykke ingefær
6 letknuste kardemomme kapsler
10-15 hele nelliker
75 g sukker
100-125 g rosiner
1 fl rødvin (ikke for kraftig)
½ dl cognac
50 g mandelsplitter, eller efter smag.

Fremgangsmåde:
Bring hyldebærsaft, krydderier og sukker i kog ved kraftig varme. Lad blandingen trække 5-6 timer. Si krydderilagen og kom den i en tykbundet gryde sammen med rødvin, rosiner, cognac og mandelsplitter. Varm gløggen op til lige under kogepunktet og server . Husk den må ikke koge.

Tips!
Hyldebærsaften kan eventuelt erstattes af solbærsaft. Til børnene laves gløggen alene på saft tilsat rosiner og mandelsplitter. Varmes langsomt op uden at koge.

Hvid gløgg:
(8-10 personer)

Ingredienser:
2 fl. tør hvidvin
2 dl Vodka
4 dl hvid portvin
100g sukker, eller efter smag
4 kanelstænger
1 spsk. nelliker
Tørret appelsin-eller pomeranskal

Fremgangsmåde:
Hvidvinen hældes i en passende gryde, og sukkeret opløses deri ved svag opvarmning, det må ikke koge.
Inden det når kogepunktet, tilsættes Vodka, hvid portvin.
Tag gryden af varmen. Læg krydderierne i en gazepose.
Lad den trække i vinen i mindst 8-10 timer, men gerne 1 døgn. Fjern krydderiposen og varm gløggen forigtigt op til lige under kogepunktet.
Serveres varm.

Tips!
Kan også serveres kold, eventuelt med isterninger og lidt revet appelsinskal.






Færdig gløgg:
For de travle mennesker er der i handlen mange forskellige færdigblandede gløgg, som man blot skal tilsætte 1-2 poser gløggmix (evt. fra HEDEBOGÅRD)og langsomt varme op. Lige inden gløggen når kogepunktet, tilsættes en sjat snaps, cognac og portvin efter behag, og serveres herefter brændende varmt.

Læs også Opskrifter til julen - Kaffe.

Der vil komme nye opskrifter løbene.
Tilføj os til en af dine foretrukne sider.
Så kan du finde os igen, da der hele tiden kommer
nye og sjove ting her på side.

Fortæl en ven om HverdagOgFest.dk.
Det vil gøre os meget glade og måske også din ven.
  Mail Service.
Tilmeld dig vores mail service, så
sender vi dig en mail, når der er nyt
på Hverdag Og Fest.



Tilmeld Frameld
Ses bedst på en computer med internet adgang og farveskærm.
Kontakt www.hverdagogfest.dk


Online 8